onsdag 23. februar 2011

Terland klopp

Se hva jeg vil vise deg!
Dette er en bro jeg fant i fjor sommer da jeg og GoldWingen var på tur nedover i landet i retning Eigersund. Egentlig så kom jeg fra Fevik, kjørte opp til Evje, så bort til Tonstad, stoppet der for lunch på bakeriet, og mett og god cruset jeg derifra nedover Gyadalen på Riksvei 42. Jeg trengte en pause for å strekke kroppen og stoppet opp langs Helledalselva. Og der, tvers over elva lå den. Jøye meg tenkte jeg. Noe så flott. Jeg som er steingal fra før ble jo helt imponert. Steinhellebru, finnes nesten ikke maken i hele landet. Den ble bygget rundt 1800 tallet, har 21 flotte løp til vannet og er hele 60 meter lang. Gedigen rett og slett.


Terland klopp heter den og er Nordens lengste og best bevarte steinhellebru.
Det er en brutype som også kalles for huldikebru. Den er laget av naturstein og er lagt opp som tørrmur.Brua ble tatt ut av trafikk i 1977 og fredet i 2008. Den er en av tre som er fredet i dette distriktet. Kanskje har jeg sett de 2 andre i forbifarten, kanskje ikke. Nå ligger den her som et smykke og kan glede den som har vett til å stoppe. :-)

4 kommentarer:

Per Ove sa...

Flotte bilder. Har flere ganger kjørt Suleskardveien og videre tatt RV 42 sørover langs Sirdalsvatnet. Det er en flott tur, men jeg må tilstå at jeg aldri har sett dette historiske håndverksproduktet. Rett og slett vakkert er det, og jeg skjønner veldig godt at brua er fredet nå.

Shy B sa...

Flotte bilder. No lærte eg litt om bruer også!

Havfruen sa...

For et vakkert sted!! Kjempefint:) Sannerlig skal man stoppe og se seg rundt når man er på tur.
Steingal....da er flere:))
Ha en topp torsdag:)

Gry sa...

For et mesterverk. Tenk å "pusle" sammen noe slikt?