søndag 3. juni 2012

Tre sverd i fjell

 Hva i all verden er dette lurer du kanskje på?
Det er rett og slett et sverd. Godt plantet ned i fjellet. Ja det er helt sant.
 
Og ikke bare et sverd men tre.
 "Tre sverd i fjell" er et monument som du finner innerst i Hafrsfjorden ved Madla i Stavanger kommune. Jeg har lenge hatt lyst til å dra dit og se dette selv og på lørdag fikk jeg en anledning. Jeg ble ikke store tøtten da jeg plasserte meg ved siden av. Sverdene er store og da mener jeg virkelig store, de ruver mer enn 9 meter over bakken.
 
Monumentet er laget av skulptøren Fritz Røed fra Bryne og Kong Olav avduket dette i 1983. Sverdene er satt ned i svaberget til minne om slaget i Hafrsfjord i 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Det største sverdet representerer seierskongen. De to andre symboliserer de tapende småkongene.
Minnesmerket er også et fredssymbol, sverdene er satt ned i fjellet for at de aldri mer skal brukes. Og om det en gang i tiden var krig og kamper her er det nå bare fred og ro.
 Måtte det alltid vare.

5 kommentarer:

RuneE sa...

Amen :-)

Marie sa...

Flotte bilde og tekst :)

Du har altså vore på desse kantar? Og dura forbi her hos meg også kanskje?

Neste gong må du ta kontakt, hadde vore så kjekt og fått helse på deg :)

Klem :)

Jill c",) sa...

Så utrolig kult!!! Tenkt at det finnes noe slike monument.

Kjempe tøft!

Anne sa...

Ohoiiii der ja er du på veien igjen, og det på to hjul :-)

Disse skulpturene har jeg sett på blogg før, men aldri `live` gikk, kjempearti at du å skriver litt rundt dem, for lærdom er som kjent ikke tung å bære med seg.

I Trøndelagen er lite nytt, været er bare ennå mer sørgelig om dagen :-( og fortsatt er hverken ullgenser, stilongs og votter pakket godt vekk, kjekt å ha sa`n

Kjør forsiktig da venne, sagt det før, men kan aldri gjentas nok.

Varm Anneklem.

Irene sa...

Utrolig flotte bilder. Har kjørt forbi flere ganger og har hatt lyst til å stoppe. Men akk, det har bare ikke passet. Men det kan jo hende jeg også får meg en tur vestover igjen.

Vi skal forsøke oss igjen i år (fjorårets tur regnet helt bort) Skal legge inn en forespørsel og værguden i vest :o)

God uke/Ireneklem