mandag 7. mars 2011

Fridtjof den frøkne

Lang inne i Sognefjorden, nærmere bestemt Vangsnes står det en staut kar. Ingen liten kar, nei det er en som har den flotte lengden av 10,5 meter. Denne store mannen er en statue plassert på en diger sokkel. Og hvem i all verden finner på noe sånt? Jo det var Keiser Vilhelm II av Tyskland. Keiseren var en flittig gjest i Norge og i tiden før første verdenskrig reiste han hver sommer på tokt med yachen "Hohenzollern" innover Vestlandsfjordene. Han lot seg fasinere av vikingtiden og etter å ha lest sagaen om kong Fritjof og hans kjære Ingeborg (du kan lese den her) ble han så begeistret at han ville ha en statue av Fridtjofen. Han fikk den tyske kunstprofessoren Max Unger til å lage statuen og i 1913 var den ferdig. Den kom til Vangsnes i 15 deler og 100 tyske marinesoldater hjelpte til med å få den på plass. Keiser Wilhelm II såg stort på det meste så denne flotte karen ville han ha opp på en sokkel. Joda, han fikk til det også. Så nå står Fridtjof den frøkne der på sin sokkel og rager 22, 5 meter og har god utsikt ut over sitt rike. Så neste gang du er nær Vangsnes bør du kikke etter han Fridtjof. Han er lett å se, særlig fra sjøsiden og fjorden må du jo krysse uansett på de kanter. Jeg har laget en liten pil så du vet hvor du skal lete. Har du med deg en "frøken" kar kan du la de stå der sammen en stund slik at du får sjekket ut hvem som er djervest. :-)
"Mandagstema" på Petunia sin blogg er Skulptur. Dette kan være mitt bidrag. Klikk her for å se andre sine innlegg.

12 kommentarer:

Petunia sa...

Jeg er ikke så veldig bereist av meg, av grunner som du vet, men denne statuen har jeg faktisk sett. Jeg var med min tante på tur inn til Sunnfjord en gang i barndommen og denne karen her er det jeg husker best fra hele turen!
Flotte bilder og den er faktisk større enn jeg husker den. Det pleier ofte å være motsatt!
Kjenner du Arne du (kunstneren??) Jeg ble litt nysgjerrig siden han hadde sagt til deg at historien jeg nevnte var sann.
Jeg leste et sted at hagen hjemme hos han var "åpen" for folk og at han hadde en del skulpturer stående der. Vet du om det er tilfelle??
Jeg bare synes han er så utrolig flink!!

Petunia sa...

Duger plenty dette!!

Havfruen sa...

Jøjje meg for et vakkert stykke land og den skulpturen da.... Skikkelig ruvende og flott:)
Ha en flott kveld, klem fra meg i bøtteregn....

Irene sa...

Wow, det var litt av en statue! Jeg har reist forbi, uten å kjenne til denne høyreise og staute karen. Neste gang må det bli et stopp!

Ha en fin kveld!


Irene

Anonym sa...

Jag tittar hellre på fjällen, även om statyn nog är sevärd också.

Pysselfarmor sa...

Det var ingen liten staty detta! Ja just det du kör MC som jag - du snart är det vååååååååååååår.
;-)

vad ska du göra i Stockholm i april? jobb eller semester?

Anne sa...

Majestetisk type!! og ikke minst majestetisk natur :-) det var nå den jeg ble hengende igjen å glo på. Så flott på de trakter der at jeg tror det bare må bli en tur ganske så snart.

Her er det regn regn regn denne dagen, skitt.

Klem

billedmager sa...

Jeg har endda kørt i områddet uden at jeg har sset dem. De er fantastiske!

Viola sa...

Dette var helt nytt for meg! Og så interessant å lese om de inne på linken din! Vikinghistorier kan være veldig spennende å lese.. Ja kjærligheten seiret her, det var nok meningen det skulle bli de to.. :) (men for en kamp!!)

En veldig flott skulktur av Fridtjof den frøkne! Og for en fantastisk utsikt han skuer ut imot! Hardanger og fjordene, skulle ha utforsket flere fjorder der jeg..er jo så nydelig landskap! :)

RuneE sa...

Du har jo ikke akkurat valgt den minste skulpturen i området, men kanskje en av de mest interessante med bakgrunnshistorien tatt i betraktning. For ikke å snakke om naturen! Men Jensemann & co kommer vel med noen Monstermaster her også snart.

Viola sa...

Huff Gawo.. det er jeg som blingser og alltid (nesten) blander sammen Hardanger- og Sognefjorden!! ;) Men det er nok to vakre flotte fjorder i dette landet vårt, det skal være visst! Og naturligvis står det Sognefjorden! ;)

Jeg var et år på ferietur vestover.. tok ferje over en fjord.. men nå ble jeg virkelig usikker, hvem av de to har jeg vært på?? (sannelig ikke lokalkjent på de sider jeg nei..)

Nå måtte jeg altså spørre min sambo, og han sa at vi har vært i Sognefjorden og ikke Hardanger..
Vi tok ferje over, men husker ikke stedsnavn.. :/

Nå har jeg nok en gang beundret de vakre bildene dine :)

ArneA sa...

Fortsatt 11 dager til sykkelen er på veien, men ser jo at du kan benytte andre kom.midler for å komme helt til Vangsnes