torsdag 12. juli 2012

Bergstaden Røros - Dag 6

 Å kjøre MC i ferien innebærer for meg også det og parkere på et trivelig sted og nyte tiden som er igjen av dagen. Av og til velger jeg lange dagsetapper, andre ganger kortere slik at ettermiddagen riktig kan utnyttes på valgt sted.
 Denne dagen var det tid for å bo litt utenom det vanlige og valget falt på ErzsheiderGården.
 Har du vært der? Hvis ikke anbefaler jeg at du tar inn der neste gang du er på Røros. Gården er fra 1600 tallet.
  (bildet er fra oppholdstuen)
Nå drives gården som et familiehotell  med plass til 54 gjester. Lite og sjarmerender, ufattelig trivelig og spennende. Gammelt og nytt om en annen,. Historien sitter liksom i veggene, og særlig på det rommet jeg ble tildelt for der var de gamle treveggene beholdt. Ellers er rommene forskjellige og i en nyere stil.
Frokosten er noe for seg selv og er kjent langt utover landegrensen. Her finner du alt hva et frokostbord skal inneholde ... og litt til.
På Røros MÅ en ut og gå. Bergstaden må oppleves. Det er så mye og se og utforske.
Rusle opp og ned i gatene i det som er hjertet av Røros. Byen er som et museeum. Se og fornemme hvordan det kanskje var den gang Bergstaden var i drift. Den gang malmen ble skilt ut og slagghaugene ble formet rundt byen. Tenke seg tilbake, selv om det ikke er lett.
Og blir det for mye finnes det alltid en bakgaten der en kan sette seg ned og slappe av.
Det er snop for øyet over alt.


Men jeg er mest interessert i det som ER Røros. Byen som står på Unesco sin Verdensarvliste.
Kirken, som ruver over alt og alle og er synlig fra så mange steder. Den gamle Malmklokken som varslet om matpauser og vaktskifte.
Smelthytten og Hytt-elven, der som alt utspant seg fra.
Og Slagghaugene. De er så utrolig spennende. De og kirken er blitt selve varemerket for Røros tror jeg. Lette og se hvor enn en befinner seg. Jeg får skirve mer om de en annene gang.
Jeg trives her. Fargene på Røros er så avstemte og behagelige, og alt er så godt ivaretatt.
Jeg må smile da jeg oppdager Røros sin lille sjarmør. Selv pus passer inn.her :-)
Synsinntrykkene og opplevelsene er mange denne kvelden. Jeg nyter de siste solstråler som sender sitt gyldne lys over byen og Slagghaugene. Det er som om det pustes nytt liv og hviskes at det er mye  kobber igjen i haugene.

8 kommentarer:

Gunsside sa...

Herlige Rørosbilder, nydelig sted å overnatte :)
Hilsen fra meg som var på Røros dagen før ;))

Irene sa...

Ja, her var det mye snop for øyet! Flotte bilder, rene turistguiden dette! Var på besøk der for 3 år siden men jeg fikk ikke med meg nok, og bare MÅ tilbake!

En jobbehelg og nok en uke, så skal jeg ha noen dager igjen. Med den bygeaktiviteten vi har her så står Duccen godt der den står, innerst i garasjen. Været ved kysten har vært helt strålende hele uka, og skal visst fortsette. Så da er saken biff .... jeg putter pus i buret, pakker bilen og kjører ned til sommern!

Ha en super helg .... Ireneklemmer

Anne sa...

Røros er (og blir forhåpentligvis!) en perle av et sted, ikkke rart den står på UNESCOs liste over verdensarv. En helt særegen stemning å vandre der blant så mye mye historie fra gammelt av, en blir litt satt tilbake i tid, og halt automatisk blir en selv var på at en puster dypere og at skuldrene senkes... en vakker plass for rekreasjon og hvile :-)

Kunne vært superkjekt å vært der en ukes tid, sommer som vinter, til fysisk aktivitet, talglys, god bok og god vin :-))))

Jill c",) sa...

Herlige Røros:)) Kjente hver en krik og krok på bildene!

Godt å se igjen, tror ikke vi får tid å dra opp før langt ute i august:))

Takk for titten:)))

Jill c",) sa...

Kjører du Harley? Knallflott sykkel!!!

RuneE sa...

Et sted (til) man absolutt skulle vært!

Ida sa...

Flotte og stemningsfulle bilder fra Røros. Gjør som Rune. Noterer enda et sted på listen over steder jeg må prøve å få besøkt...
Varmt og vakkert lys på avslutningsbildet ditt i dette innlegget. Virkelig fint! (:

God onsdag!

VALKYRIEN sa...

Kjempefine bilder fra yndlingsbyen min! Var der nettopp i sommer vi også - må dit en gang i året! Og takk for tipset om det fine hotellet, det skal vi prøve neste gang!