søndag 25. januar 2009

De gamle postveier

Etter oppfordring fra kongen satte statthalder Hannibal Sehested i verk ordningen med fast postgang i Norge 17. januar i 1647. Dette var begynnelsen til postveiene, som først gikk langs de eldgamle ferdselsårene mellom landsdelene. I 1758 kom det en ny forordning og det ble stilt høyere krav til standarden på veiene. Nye veier ble bygget og de gamle ble utbedret. Veibyggingen i Norge på slutten av 1700-tallet var inspirert av Danmark, og i Danmark var det en fransk veiingeniør (Marmillod) som var overinspektør for veiene. Han inførte det franske prinsippet med rette veier og selv om det var heller vanskelig å få til i Norge, og særlig på Vestlandet, så ble det sånn. Rette veier, og dermed også ganske så bratte. Den gang da ble en veistrekning gjerne kalt en rode, og en eller flere personer hadde ansvar for vedlikeholdet. Ved veien ble det satt opp steiner, som markerte skillet mellom rodene og insripsjoner i steinene viste hvem som hadde ansvaret. På den måten kunne en unngå diskusjoner om hvem som hadde fått oppgaven av myndighetene. Rodesteinene så vanligvis ut som små bautasteiner, ikke stort mer enn en halv meter høye. På steinen stod navnet eller initialene til ansvarshavende og også gjerne årstall. På den steinen jeg fant da jeg var ute på min postgang til Christiania var dette vanskelig å lese. Tidens tann har visket vekk mye av inskripsjonen. Men utsikten langs veien som den glade postmann hadde er den samme. Stadig like vakker. Jeg har vært på en postvei tidligere og det kan du lese om her.

17 kommentarer:

Tofo sa...

Lærerik og fin tur du tok oss med på i dag Gawo!
Takker for turen;)

Anemone sa...

Fryktelig interessant, og så utrolig flotte bilder!!
tenkte på det under håndballkampen her i stad egentlig, Potsen er virkelig en institusjon, en bedrift det har gått nedover med..
En ser jo jammen ikke en rød kasse lengre..

Kanskje de skulle kommet tilbake der de startet, jobben kunne gått på omgang og vi hadde vært kvit diverse livsstilssykdommer også :-)

Flott søndag kveld til deg.

Ida sa...

En flott tur sammen med deg, med historisk sus. Og like flotte bilder. I dag kan vi gå på slike veger for gledens og fornøyelsens del. Tenk på dem som gikk på de samme vegene i jobbsammenheng og div. ærender tidligere.
Sender dem en beudringsverdig tanke. :)

Berit sa...

Nydelig tur du har vært på, og den i september også i regnværet.

Tror ikke det er noen slik postrute her, men det er stier over hele øya, og den lang som går helt til Skudenes, men tror jeg ville hatt kjentmann med meg dit, så jeg ikke hadde tullet meg bort. Har ikke våget meg ut på den, fordi jeg er redd kneet ikke vil lystre så lenge som seks timer i ett strekk, og fram må en jo, for i det hele for å bli hentet eller ta bussen hjem igjen. Og tror det egner seg best på sen vår, før fluee og knott kommer, og at terrenget er noenlunde tørt.

Så takk for fin tur du viste her.
Ha en fin kveld videre.
Klem.

RuneE sa...

En virkelig fin post. Lærerik og med gode illustrasjoner. Tar av hatten for den der!

PS Enig med Azalea/Rhododendron - jeg burde sett det selv, ÆSJ! :-)

Anne-Berit sa...

Kjempebra innlegg,med lærerik tekst og nydelige bilder.Tall skal du ha.
Ha ei fin ny uke,klem fra meg!

Tofo sa...

Ja jeg var på Arboretet i går. Er der ofte da noen venner av oss bor der. (På folkehøyskolen.)
Har nettopp kikket på din tur ut der. Og dine bilder var kjempefine! Gleder meg til å komme ut der til våren, da kan det sikkert bli et nytt innlegg;)
Ha en fin kveld;)

Sylvia sa...

Alltid så vakre bilder her inne hos deg!! jeg sitter bare å nyter, jeg. Og med historie og guida tur samtidig, bedre kan det ikke bli.
Håper formen din er blitt bedre nå da....

Catta sa...

Takk for turen!!

Turid sa...

Der lærte æ noe av deg i dag også ..takk for turen!

ArneA sa...

Takk for denne informasjonen. Nå lærte jeg noe nytt i dag også.

RuneE sa...

Meg igjen! Takk skal du ha for kommentaren. Det kan bli vanskelig å følge opp. Den eneste jeg kan komme på ellers er Ibsen, og den statuen egner seg ikke her, for å si det slik :-)

GundaM sa...

Dt bildet med stien og trærne...Magisk, og fantastisk vakkert!

Kopier det og heng de tpå veggen ;0)

Klem

John sa...

Flott post med fine bilder og god informasjon.

Nåja..jeg var nok bare ekstra heldig med dette bilde. :)

Sonitus sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Pernille sa...

Kjempeinteresant, Gawo! Nydelige bilder fra en nydelig tur! Tusen takk for at du tok oss med:) Kjempekos å være på tur med deg:))

Ha det kos, Gawo:)

Kjempeklem fra meg:))

PS: Storkoser meg med nylinsa og fotofilter:))

Anonym sa...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,抓 姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,尋人,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,情趣用品,情趣,抓姦