torsdag 22. januar 2009

Nasjonal Tursistvei

På fotobloggen har jeg dette bildet. Anemone lurte på hva den store steinen er for noe. Her kommer en liten forklaring: Statens vegvesen har et prosjekt som de kaller Nasjonal turistvei. Prosjektet går ut på å tilrettelegge veier for "en reise i harmoni med det ytre landskap og ens eget indre." Det må søkes om å få lov til å kalle en stekning Nasjonal riksvei og det settes flere krav både til sikkerhet langs veien og rasteplasser. Jeg har kjørt flere av strekningene og de er både spennende og vakre. Langs ruten er det laget nydelige rasteplasser og fantastiske utsiktspunkt. Da Riksvei 55 som går over Sognefjellet ble ferdig prosjektert som Nasjonal turistveg i 2003 ble denne store steinen plassert på Mefjellet. Når du kommer østfra er det like ved Fantesteien som er veiens høyeste punkt på 1434 m.o.h. Steinen er laget av Knut Wold og står du riktig plassert rammer den inn Smørstabbtindene. Steinen er en ypperlig fotoramme :-) og for meg som er steingal er dette midt i blinken. Når jeg ser dette skiltet langs en vei vet jeg av erfaring at jeg har opplevelser i vente. Jeg anbefaler på det varmeste at du også kikker etter skiltet og kjører de forskjellige Turistveiene. Jeg håper min lille smakebit langs en av rutene gir deg lyst til å kjøre en hel strekning. God tur!

10 kommentarer:

Anemone sa...

Å du så spennede, og så lekker den var!! Først nå ser jeg faktisk hvor stor den egentlig er da, når "the Lady" står plassert der inne :-)

Anne-Berit sa...

Kjempeflott å få vite mer om dette.Blir vel noe av det samme som det vi har her oppe som kalles nordnorsk kulturlandskap.Det er derfor vi har fått havmannen her på Mo.Andre steder i Nordnorge er det andre skulpturer som skal symbolisere noe fra det stedet de er plassert:o)

Koselig koselig sa...

Utrolig fint! Tøft bilde av deg til slutt der også da! Alltid morsomt å få vite om ting og tanken bak det, det er det jeg liker med blogging ... her får vi informasjon og vi lærer noe av hverandre !!!

Du tar så fine bilder på tur :)

RuneE sa...

Det var nå ingen småstein heller da. Det siste bildet er selvfølgelig det beste!

ArneA sa...

Trodde det var en Henry Moore skulptur, men hr. Wold er dyktig han også

bikerted sa...

We have noticed piles of stones at several locations when we have travelled through Norway. Some of the smaller ones I assume have been built by travellers as a monument to their passing through.
Guzzisue, Ian and myself are hoping to get across the water again in 2010 and your link to the Nasjonal Tursistvei will come in useful thank you. However we have discovered that we find out more about places when we the main roads. So many places to see, so little time.

bikerted sa...

Whoops I missed a word out. It should read when we leave the main roads.
Guzzisue says that she likes the rock you are standing in :)

mountain.mama sa...

What great pictures of awesome places.

Anonym sa...

Hallo GAWO.

Takk for besøk hos meg..ikke noe problem å forlate hytta. Tok kun med private ting. Resten sto igjen:o)) Dessuten har vi nøkkel og kan dra dit når vi vil:o))

Har bladd litt gjennom bloggen din.
Fantastiske bilder, natur og turer:o))

Er også litt steingal, og blir veeeeldig fasinert av steinur og gamle murer, enten det står et hus på de eller det bare et gammelt "gjerde" på en eng.

Har også lappen men har ikke kjørt stor sykkel siden 1987. Hadde en aldri så liten skogstur og fikk skrekken etter det. Men moppe det kjører jeg, selv i Italia :o))

Ha en koselig helg, og klem fra
en tromsøværing i Danmark.

technology sa...

aiji57
gangguo210
agenting56
baxi59
wulagui77